Att berätta för barnen (när en hund lämnar världen)

Det är en dyster stämning hemma hos oss. Juan och jag är ledsna och jag berättade för barnen härom dagen. Gabriel blev jätte ledsen. Isolde var relativt opåverkad. Det är svårt att veta hur man framför livsförändrande tunga nyheter till små barn, men jag tänkte 1) att inte formulera mig för konkret för jag ville inte väcka frågor om döden vad det gäller människor (de är så små fortfarande) 2) visa att det är okej att bli ledsen. 3) inte bli rädda/oroliga om mamma eller pappa är ledsna.

Jag började vid ett lugnt tillfälle när barnen var mottagliga, med att prata lite om hundar, att de inte finns på jorden lika länge som människor som finns nästan för alltid. Att de blir gamla precis som Nalla blivit och tillslut mår de bättre av att få komma till himlen och att Nalla snart kommer få komma dit. När de behöver gå till himlen kan man bli ledsen och det är helt normalt att bli det och sakna de man älskar när de inte längre kan vara med oss. Gabriel ställde ett par frågor först om hur hon skulle komma dit och lät lite tagen. Jag svarade att deras själ som finns i hjärta svävar upp dit när de somnar här på jorden. Ledset sa han att han kommer sakna henne, att han inte vill hon ska gå till himlen och att han vill att hon ska bo kvar med oss, varpå jag svarade att hon alltid kommer finnas kvar med oss i våra hjärtan. Tyst tog han sin skål med bär som vi höll på att göra ordning samtidigt och gick in i vardagsrummet. Jag gick dit och såg att han la huvudet i kudden och grät. Vi kramades länge, grät tillsammans och pratade om att man får lov att vara ledsen och sakna. Han frågade hoppfullt om vi kommer få tillbaka henne sen, det var tungt att svara nej, men jag förklarade att hon alltid finns med oss i våra hjärtan, för kärleken för någon man älskar försvinner aldrig och man kan spara den i sitt hjärta, och när saknaden blir för stor kan vi plocka fram kärleken och då kan vi tänka på vår fina Nalla en stund, då är vi nära henne. Vi kan också titta på bilder, videos, prata om henne och minnas fina stunder, eller så kan vi titta på himlen och prata med henne, där kommer hon finnas alltid. Han lugnade sig lite, men frågade som att han ville försäkra sig att hon kommer ha det bra, om vem som skulle ta hand om henne i himlen och ge henne mat och jag svarade att i himlen finns det massa djur och alla är snälla och tar hand om varandra, där kommer hon vara fri och lycklig. Jag avslutade med att också säga att mamma och pappa kanske är ledsna och gråter lite, men det är inget att oroa sig för, man får lov att gråta om man är ledsen, då mår man sen lite bättre. Jag sa också att vi har några dagar till innan som vi kan umgås med Nalla, pussa och krama henne lite extra. Det har han gjort. Tror det är bra att han får denna tid att smälta det och ta farväl, så att det inte kommer som en chock sen när hon är borta. Isolde var ganska obrydd, sa att vi får säga hejdå till Nalla innan hon åker till himlen och skuttade runt som ingenting sen, tror hon är lite för liten för att förstå vad försvinna för alltid innebär, kanske kommer hon regera efteråt när Nalla inte längre är kvar och då får vi ta den diskussionen då också.

Det var ett otroligt tufft samtal att ta och det var första gången för mig att få förklara något tyngre. Jag vet inte om jag svarade rätt eller fel, men jag tror det gick bra i förhållande till situationen. Kanske lite flummigt återberättat, men är helt slut i huvudet.

När hon tramsar sig ❤️

Gillar