Att släppa kontrollen

Jag är en sån person som alltid har behövt att ha kontroll över saker och ting. Det hänger väl ihop med att jag alltid, så länge jag kan minnas, har haft ångest och oroat mig betydligt mycket mer än vad jag borde. Men saker har hänt genom åren och det har fått mig att se livet ur ett helt annat perspektiv - kontroll är falskt. Vi har aldrig kontroll. Vi är dumma som lurar oss själva det. Livet eller vad det än är, är så mycket större än oss. Livet kan vända när som helst utan att vi har någon påverkan över det.

Successivt de sista åren har jag själv börjat släppa kontrollen över väldigt mycket. Inte över allt (aldrig över barnen), men över livet in general. Jag har insett inte bara det som jag skrev ovan, utan att livet är trist med en massa kontroll. Vad är det roliga i att vet och planera varenda steg? Det är samma sak som en monoton vardag. Jag vill inte mitt liv ska vara en monoton vardag. Det skrämmer mig så jag inte kan förklara det att jag en dag ska vara gammal, se tillbaka på mitt liv och ångra allt jag inte gjorde och allt jag missade, för att jag var för upptagen med att planera och oroa mig över allt. För att jag hade ångest. Det som gör livet spännande och väcker alla de där känslorna inom en, är just att inte veta allt. Att bli överraskad av livet. Livet är till för att leva. Inte för att kontrollera. Jag har levt det livet förut och det gav mig bara ännu mer ångest.

Och vet ni vad, jag vet att jag innerst inne (bakom all ångest) är en sån där jobbig, extremt positiv, livsnjutare (på gränsen till en sån där flummig hippe i mitt tankesätt haha), men tänk allt skit man får genom livet, alla tunga saker man går genom, all sorg som alla förr eller senare bär på - vad är meningen med livet då? Jag tror det är att ha kul, här och nu, när man kan. För imorgon kanske det är något annat jobbigt som händer. Vi vet aldrig vad livet slänger mot oss. Livet är utom vår kontroll.

Gammal selfie på mig. Konstig att titta på sig själv ibland för längesen och minnas vem man var då. Det enda jag ser är en person med sån mycket ångest som styrde mig. Jag missade så mycket.

Gillar