Barn och socker

Jag har haft ett litet dilemma kring det här med barn och socker. Jag vill att barnen ska vara hälsosamma och friska, men jag vill samtidigt inte uppfostra barnen till att vara rädda för socker. Jag vill att de ska ha en sund inställning till mat överlag. Jag vill att de ska kunna njuta av det goda som finns i livet. Man lever ju bara en gång och mat (och annat gott) är enligt mig en av de största njutningarna som finns. Men det måste vara med måtta. Tyvärr är inte för mycket av det goda bra för vår hälsa. Jag vill lära de att ha självdisciplin när det kommer till sötsaker. Men jag har inte riktigt vetat hur jag ska göra eller ens resonera kring det.

Hittills har vi fikat lite då och då när vi är sugna. Barnen får oftast en kaka eller en giffel typ någon gång i veckan. Jag är ganska noga med att begränsa mängden, en kaka-max två åt gången räcker gott och väl. På helgen får Gabriel ibland ett Kinderägg eller lite glass. Choklad, godis och läsk håller vi helt och hållet borta än så länge (enbart om det bjuds på och andra äter, eller vid speciella tillfällen kommer jag göra undantag, vill inte Gabriel ska känna sig utanför). Han är smart nu, fast han aldrig har smakat på något så vet han om det är något gott.

Men jag tror att jag landade idag i hur jag vill göra. Det handlar för mig om självdisciplin. Det är det jag vill lära barnen. Inte att de inte får äta sött eller förbjuda det på något vis. Jag tror egentligen ur ett hälsoperspektiv inte att det är någon fara att unna sig en liten kaka efter maten eller lite fikabröd på eftermiddagen. Men jag var börjat inse att problemet med det är att man inte lär sig att vänta och risken är att man helt enkelt börjar äta sött så fort man är sugen. Jag har insett att om jag vill lära barnen att ha lite självdisciplin och äta med måtta, måste jag nog ha lite ”rutin” kring sockret. Det här med ”lördagsgodis” tänket är nog inte en så dålig idé ändå (livsnjutaren i mig har totalt avfärdat idén förut). Barnen får lära sig att vänta och äta med måtta på så vis, tänker jag.. Men bjuds det på en kaka eller om vi har gäster kommer jag aldrig säga nej, för mig gör det mer skada än nytta att dra det till det extrema och låta barnen få titta på när andra äter. Eller att inte få ta sylt till pannkakor, dricka juice till frukost, eller äta yoghurt till flingorna... ja, ni fattar nog vad jag menar. Sund inställning överlag tänker jag.

Hur tänker ni kring barn och socker?

Gillar