Språkutveckling

Språkutvecklingen måste nog vara det absolut roligaste "moment" än så länge med Gabbe. Jag trodde att det var när han började gå, men detta slår det helt och hållet! Han har babblat länge och härmat lite, men det har känts ganska reflexmässigt och utan att han direkt förstått vad han sagt. Vissa saker har han förstått ett bra tag, men inte förrän han blev ett år och någon vecka vände det helt över bara några dagar. Plötsligt började en massa ord börjad strömma ut på en gång och man märkte att han förstod vad han sa. Nu har ordförrådet blivit ganska stort och han använder det vardagligt. Det är så skönt att kunna kommunicera. Han kan liksom berätta när han vill äta, eller när han vill ha mer, eller när han har bajsat så pekar han på blöjan och säger bajsa. Och herregud vad rolig han är ibland, han ger oss många skratt minst sagt. Som när han tar mig i handen och beordrar "gå". Eller när han rycker på axlarna och säger "borta" på polska. Eller när han ibland ropar "Asia" efter mig (min familj kallar mig det på polska) och flinar med hela ansiktet.

Har också märkt att han även visar mycket mer tydligt med kroppsspråket vad han vill på de saker han inte kan säga än, men han blir frustrerad då när man inte förstår. Inte alltid lätt att veta vad han vill. Idag blev han skit sur och efter pendlade mellan två skafferier och massa pekande, förstod jag att han villa ha majsbågar. Men han ville inte bara ha bågarna i handen, det nöjde han sig inte med, utan han ville ha det i sin lilla skål i det andra skafferiet. Det var därför han pendlade mellan skåpen. När jag klurade ut det blev han väldigt nöjd haha Tänk att de redan har en massa färdiga kognitiva scheman i hjärnan om omvärlden. De kan bara inte utrycka allt än. Spännande!

Sen till idag, både Juan och mina föräldrar påstår att han har sagt vid flera tillfällen "vad är detta?" Men jag har faktiskt svårt att tro det än, sånt kommer väl senare? Det är ju en mening. Det kanske bara var en slump att han fick till ljud som lät så. Vi får se de kommande dagarna om det händer igen.

Promenad med flocken idag :)

Gillar

Kommentarer